Karmienie piersią jest optymalnym i fizjologicznym sposobem żywienia niemowląt. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca karmienie niemowląt wyłącznie mlekiem matki do 6 miesiąca życia, a następnie utrzymanie karmienia przez okres 2 lat z włączeniem innej żywności w zależności od wieku. Karmienie piersią zapewnia dziecku optymalny przyrost masy ciała, prawidłowy rozwój intelektualny i ruchowy. Niemowlęta karmione mlekiem kobiecym w mniejszym stopniu narażone na zespół nagłej śmierci łóżeczkowej. Mleko matki dzięki obecności czynników wzrostu, czynników przeciwzapalnych i wolnych aminokwasów stymuluje rozwój układu pokarmowego, zapobiega ostrym infekcjom, poprawia motorykę i zmniejsza ryzyko martwiczego zapalenia jelit u noworodków. Ponadto wpływa na ukształtowanie się mikroflory przewodu pokarmowego. W jelitach dzieci karmionych piersią obecne mikroorganizmy z rodziny Lactobacillus bifidus zapobiegające inwazji innych drobnoustrojów poprzez zakwaszenie treści przewodu pokarmowego. Rozwój odporności młodego organizmu zapewniają również immunoglobuliny, które działają miejscowo na błony śluzowe przewodu pokarmowego, oddechowego i dróg moczowych. Leukocyty (neutrofile i makrofagi) oraz lizozym zawarte w mleku mamy umożliwiają fagocytozę czyli zabijanie i rozpad komórek bakterii. Innym czynnikiem przeciwinfekcyjnym jest białko o właściwościach przeciwbakteryjnych - laktoferryna. Mechanizm jej działania polega na blokowaniu dostępności żelaza dla bakterii. Mleko matki jest doskonałym źródłem witamin i substancji odżywczych. Automatycznie dopasowuje się do potrzeb rosnącego niemowlęcia. Ilość składników pokarmowych zależy od czasu trwania laktacji, pory dnia oraz fazy karmienia. Wielonienasycone długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, których nie zawiera mleko krowie dbają o prawidłowy rozwój układu nerwowego i wzroku u dziecka. Mleko mamy jest zawsze dostępnegotowe do użycia, o prawidłowej temperaturze, łatwiej trawione niż mleko modyfikowane. Karmienie piersią obniża koszty żywienia dziecka. Dzieci karmione piersią rzadziej cierpią w późniejszym wieku na cukrzycę typu 1 i 2, otyłość, dyslipidemię, chorobę niedokrwienną serca, astmę oskrzelową, atopowe zapalenie skóry oraz alergie. Ssanie z piersi sprzyja rozwojowi szczęki u dzieci i zapobiega wadom zgryzu, a u kobiet zmniejsza ryzyko krwotoków poporodowych poprzez wzmożoną produkcję oksytocyny, która przyspiesza obkurczanie macicy w trakcie połogu i zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrwistości. Ponadto karmienie piersią stanowi profilaktykę raka piersi i jajnika oraz osteoporozy. Poza aspektami biologicznymi istnieją również aspekty psychologiczne. U mam karmiących rzadziej występuje depresja poporodowa. Bliskość i kontakt dziecka z ciałem matki uosabia miłość. Karmienie piersią daje dziecku poczucie bezpieczeństwa, umacnia więzi emocjonalne z mamą, sprzyja rozwojowi zaufania oraz obniża poziom stresu. Natomiast mamom daje możliwość wycofania się z pośpiechu dnia codziennego. Mamy, które świadomie decydują się na karmienie piersią wykazują więcej silnej woli i cierpliwości, by pokonać trudności w początkowym okresie macierzyństwa.

2014 © Copyright - Health Center Theme by Vamtam

For emergency cases        1-800-700-6200