Prawidłowe odżywianie jest jednym z najistotniejszych czynników wpływających na przebieg ciąży i rozwój płodu. Kobiety już przed poczęciem powinny zmienić dietę na zrównoważoną i urozmaiconą, by do ciąży wyeliminować ewentualne niedobory pokarmowe. Dieta powinna pokrywać zwiększone zapotrzebowanie energetyczne i być jakościowo dostosowana do potrzeb rozwijającego się płodu oraz nie powinna zawierać substancji szkodliwych. Zapotrzebowanie energetyczne w II i III trymestrze ciąży zwiększa się o około 300 kilokalorii. Ciężarna powinna wypijać 2 litry wody mineralnej. Podaż białka, którego źródłem są mleko, sery, przetwory mleczne, gotowane mięso i ryby, musi być zwiększona. Z diety należy wykluczyć mięsa surowe i niedogotowane z powodu ryzyka zakażenia toksoplazmozą, która jest przyczyną wad wrodzonych u płodu takich jak: wodogłowie, zapalenie siatkówki i zwapnienia w mózgowiu. Tłuszcze w diecie powinny dostarczać około 30 % kalorii. Źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega – 3 i białka są ryby spożywane 2 razy w tygodniu. Zalecane są: pstrąg, łosoś, makrela, dorsz, śledź i sardynki. Węglowodany w postaci produktów zbożowych z pełnego ziarna są podstawą zdrowej diety i źródłem błonnika. Równie bogate w błonnik oraz witaminy i minerały są warzywa i owoce spożywane z każdym posiłkiem, najlepiej w postaci surowej. Zaleca się rezygnację ze słodyczy – źródła pustych kalorii.

W trakcie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na niektóre witaminy i minerały, które muszą być przyjmowane w postaci suplementów diety, gdyż najczęściej nie są w odpowiedniej ilości dostarczane z pożywieniem. Obowiązkowym suplementem diety kobiety planującej ciążę jest kwas foliowy, którego niedobór jest przyczyną wad cewy nerwowej u płodu. Naturalnym źródłem kwasu foliowego są zielone warzywa liściaste, cytrusy, maliny, produkty pełnoziarniste. Powinno się go przyjmować co najmniej na miesiąc przed poczęciem i do końca I trymestru w dawce 0,4 mg. Dla kobiet, które urodziły już dziecko z wadą cewy nerwowej, chorujących na padaczkę, otyłych i z niedokrwistością megaloblastyczną dawka ta wynosi 4 mg. Witamina D3 naturalnie powstaje w skórze pod wpływem słońca, występuje w żółtku jaj, maśle i wątróbce. Jej niedobór jest odpowiedzialny za osteopenię, zaburzenia owulacji, poród przedwczesny, małą masę urodzeniową i rzucawkę. Zalecana dawka witaminy D3 to 1500 – 2000 j. Kwasy tłuszczowe DHA pochodzące z ryb morskich i niektórych gatunków alg, są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgowia i siatkówki oka. Niedobór w trakcie ciąży zwiększa ryzyko porodu przedwczesnego, niskiej masy ciała oraz rzucawki. Po urodzeniu sprzyja lepszemu rozwojowi umysłowemu, zmniejsza częstość alergii, cukrzycy typu 1 i nadciśnienia tętniczego, a u matki zmniejsza ryzyko depresji poporodowej. Dawka DHA dla ciężarnej to 400 – 600 mg. Przy niedoborze jodu mogą występować: straty ciąż, wole i niedorozwój umysłowy płodu. Źródłem jodu są: ryby morskie, owoce morza, produkty mleczne. Zalecana dawka jodu to 150-200 ug. Źródłem żelaza jest czerwone mięso, świeże zielone warzywa, żółtko jaj. Jego niedobór jest przyczyną niedokrwistości, zwiększa ryzyko małej masy urodzeniowej, porodów przedwczesnych, wolniejszego rozwoju dziecka. Żelazo suplementuje się przed ciążą i po 2 miesiącu jej trwania w dawce 30 mg.

2014 © Copyright - Health Center Theme by Vamtam

For emergency cases        1-800-700-6200